Bebeğin gazı nasıl çıkarılır?

Bebeğin gazı nasıl çıkarılır?
Çağımızda yeni doğan bebeklerin ve dolayısı ile annelerinin en önemli sorunlarından birisi gaz çıkarmaktır. Birçok anne bebeklerinin gazının olması dolayısı ile onu uyutamaz. Hatta gecelemek, sabahlamak zorunda kalır. İşte bebeklerin gazının nasıl çıkarılacağı konusundaki en etkili yöntemler;

Her ağlama aslında gazdan kaynaklanmaz. Bebekler aç olduklarında, altına yaptıklarında, gazı olduklarında ağlayabilirler. Oransal olarak doğduktan üç aylık olana kadar bebeklerin yaklaşık yüzde seksen, seksen beşinde gaz sorunu olmaktadır. Bebeklerdeki gaz sorunu beş veya altı aylık olana kadar devam eder. Erkek çocuklarda kız çocuklara nazaran daha fazla görülür. Peki bebeğin gazı olduğunu nasıl anlarsınız? Bebeğin bacaklarını karnına doğru çekme, gazın belirtilerinden birisidir. Bebek ayrıca ıkınmaya başladığında yüzü morarmaya başlar ve ondan sonra ağlamaya başlar. Bebeğinizin karnına kulağınızı dayadığınızda gurultuları çok rahat duyabilirsiniz. Bağırsaklar çalışmıştır ama bunun yan etkisi olarak gaz da birikmeye başlar.
Bebekteki gaz sorununu önlemenin en etkili yöntemi doğumdan sonra ve emzirme döneminde annenin gazlı yiyeceklerden uzak durmasıdır. Gaz yapan yiyeceklerden bazıları ise; brokoli, kuru fasulye, kırmızı mercimek, greyfurt, portakal, karnabahar ve turptur. Anne bu yiyecekleri yediğinde bebek annesini emmeye başladığında gaz da otomatikman bebeğe geçmeye başlar. Bir diğer nokta bebeğinizi rüzgarlı havalarda dışarı çıkartmamaya çalışın. Rüzgarlı havalar bebeğin gazını arttırır. Bebeğinizin terleyerek soğuk havalarda üşümesi de gazını arttıran etkenlerden birisi olacaktır.
Bebeklerin Gazını Çıkarmak İçin Uygulanacak Hareketler
Elleriniz bebeğinizin karnına götürdüğünüzde şişkinlik farkediyorsanız bilin ki bebeğinizin gazı var demektir. Gazı çıkarmak için değişik masaj teknikleri uygulayabilirsiniz.

Omza Yaslama : Bebeğinizin başını size doğru döndürün ve omzunuza yaslayın. Bir kolunuzla onu iyice kavrayın ve düşmemesini sağlayın. Diğer kolunuzla sırtını hafifçe sıvazlayarak hafifçe sırtına vurmaya başlayın. Bebeğiniz bacaklarınızı açarak gaz çıkarmaya başlayacaktır.
Bebeği Oturur Pozisyona Getirmek : Halkımız arasında yaygın bir kanı bebeklerin altı ay dolmadan oturamayacağı yönündedir. Halbuki bu son derece yanlıştır. Bebekler doğumdan hemen sonra rahatça oturma pozisyonuna geçebilirler. Bebeği kucağa alarak yüzü tam karşıya bakacak şekilde çevirin. Poposunu kendi göbeğinize yaslayın. Bu pozisyonda kollarınızdan birisiyle onu tutun. Diğer kolunuzla sırtına hafifçe vurun ve yuvarlak şekilde masaj hareketlerinde bulunan. Bu hareketler bebeğinizin rahatlamasına ve dolayısıyla gazını çıkarmasına yol açar.
Bebeği Yüz Üstü Yatırma : Doğumdan sonraki ilk birkaç hafta bebekler son derece güçsüzdür. Bu sebeple başlarını dik tutamazlar. Bu sebeple bebeğinizi dizinize yüz üstü alırken başına çok dikkat edin. İster düz bir zemine ister dizinize isterseniz de yatağa yüzü yere gelecek şekilde yatırabilirsiniz. Sırtını yavaşça onun, masaja başlayın. Bu yöntemdeki püf nokta eğer bebeğin belinin üst tarafını ovarsanız bebeğiniz daha hızlı gaz çıkarmaya başlayacaktır.

Kolik Hastalığı : Genel inanışın aksine kolik hastalığı bebeklerin karnında gaz birikmesi ve onun getirdiği huzursuzluk hali değildir. Kolik hastalığı, yeni doğmuş bebeklerde uykusuzluk, açlık, gaz gibi sebeplerle oluşan bir huzursuzluk sendromudur. Koliğin tek sebebi gaz değildir. Birçok sebebi olabilir.