Enflasyon Nedir?

Enflasyon, mal ve hizmet fiyatının artması demektir. Fakat mal ve hizmet fiyatının zaman içerisinde artabileceği ya da azalabileceği öngörülmelidir. Enflasyon yalnızca belli malın ya da hizmet fiyatının tek başına artmasına bağlı değildir. Fiyatların genel bir düzeyini sürekli artış olarak göstermesine bağlıdır. Daha farklı açıklayacak olursak, yalnızca bazı malların fiyatları sürekli artması veya tüm malların fiyatının bir seferde artmasına enflasyon olmaz.Örnek olarak aylık enflasyon oranının %1 olması o ay içerisinde fiyatların genel seviyesindeki bir önceki aya göre de %1 oranında artmış olduğunu göstermektedir. Senelik enflasyonun %30 olması ise fiyatların önceki seneye göre ortalama %30 oranında arttığını gösterir. Örnek olarak da geçen sene 200 TL’ye alınmış olan mal sepetinin bu sene 260 TL’ye alınabileceğini ifade etmektedir.
Enflasyonun düşmesi ise kişilerin alım gücünün artması ve gelirlerinin yükselmesine işaret değildir. Enflasyon düşmesi, fiyatların bir öncekine göre daha az artması ile kişilerin alım güçlerinin daha çok azalması ve bunun sonucunda istikrar ve refah denir.
Enflasyon oranları ise merkez bankalarının para politikasında atacakları adımları doğrudan etkileyebilecek kurlar üstünde de fazlası ile etkili olmaktadır. Çünkü enflasyon oranı da merkez bankasının faiz oranlarının üzerinden yapılacakları değişikler adına öncü göstergeleri olarak görülür. Örnek olarak enflasyon oranları ile beraber merkez bankalarının hedefinden yukarıya sapması durumunda, faizlerde artış beklenmesi öne çıkıyorken, enflasyon oranında merkez bankasının hedeflerin altında kalması ise faizlerde düşüşün beklentisi olarak öne çıkar.
Örnek olarak T.C Merkez Bankası, 2016 senesi enflasyon hedefini %5 olarak belirler. Fakat yaşanılan yurtiçi ve yurtdışı gelişmelerde bu enflasyon hedefin sapmasına neden olabilmektedir. Bu sapma oranı kesin değer olmamak ile beraber TCMB global piyasasının gidişatını göz önünde bulundurur. Faizlerde artışa giderse eğer USD, TRY ve EURO TRY kurlarında aşağı yönlü hareketler oluşabilir. Yahut mevcut olan konjonktür TCMB’nin faizlerinin düşmesine neden olursa bu durumda da USD TRY ve EUR TRY kurlarında da yükselişler söz konusu olabilmektedir. Tabii ki kur hareketinde enflasyon tek başına etken olmamak ile beraber Volatilite ye neden olacak önemli veri olarak görülmektedir.