Sağlık

Guatr Hastalığı Nedir ? Guatr Hastalığı Belirtileri ?

Guatr Hastalığı Nedir?

Guatr hastalığı sık sık gözlemlenebilen bir rahatsızlık olarak ifade edilmektedir. Tiroid bezinin düzgün bir biçimde çalışmamasından ötürü kendini gösteren guatr rahatsızlığının temel sebebi olarak ise iyot eksikliği görülebilmektedir. Düzgün çalışamayan tiroit bezi, giderek şişmeye başlayarak; boyun bölgesinin her iki tarafına doğru büyümelerin görülmesiyle fark edilen bir rahatsızlık olarak ifade edilmektedir. Kadınlarda erkeklere oranla iki kat daha fazla görülen bu rahatsızlık tipi; farklı biçimlerde de kendini gösterebilmektedir. Kolloid guatr, zehirsiz guatr, toksik nodüler ve multinodüler guatr olarak farklı biçimlerde yer alabilen bir rahatsızlık olarak adından söz ettirebilmektedir.

Guatr hastalığı ilk olarak boyun bölgesinde meydana gelen bir rahatsızlık olarak kendini göstermektedir. Bu şişlik kendini kolaylıkla gösterebilmekte ve boğazda baskı yaratabilmektedir. Aynı zamanda da şişlik yüzünden öksürme, yutmada zorlanma, ses kısılması, ve nefes alıp vermede zorlanma gibi durumlar gözlemlenebilmektedir. Tiroid hormonunun daha fazla salgılanması durumunda baş ağrısı, baş dönmesi, çarpıntı, titreme, sinirlilik hali, bulantı, kusma ve ishal gibi durumlar meydana gelebilmektedir. Tiroid hormonunun normalden az salgılanması durumunda ise hızlı kilo alımı, kabızlık, halsizlik, ciltte meydana gelen kurulmalar ve saç dökülmeleri gözlemlenebilmektedir.

Guatr hastalığı nasıl anlaşılır ?

Guatr hastalığı muayene, ultrason ve kandaki tiroid hormon seviyesine göre olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu hastalığın teşhis edilmesi sonrasında da ilaç tedavisi ya da cerrahi müdahale yolları izlenebilmektedir. İlaç tedavisinin işe yaramaması durumunda cerrahi müdahale şart koşulmaktadır. Bu şartlar arasında;

  • Guatr yapısının büyük olması
  • Guatr yapısının estetik olarak bozukluk meydana getirmesi
  • Solunum güçlüğüne neden olması
  • Guatr yumrularında kötü huylu sonuçların kendini göstermesi
  • Ameliyat dışında herhangi bir çözüm olmaması

Guatr ameliyatları oldukça güvenli bir biçimde gerçekleştirilmekte ve çok kısa bir süre içerisinde de tamamlanabilmektedir.

 

Guatr Nedir

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu