Gez Gör

Kamboçya Vizesi Nasıl Alınır

KAMBOÇYA VİZESİ NASIL ALINIR

Herkese merhabalar. Size Kamboçya seyahatimden ve Kamboçya Vizesi‘nden bahsetmek istiyorum. Ondan önce niye Kamboçya‘ya gitmem gerekti kısaca bahsetmek istiyorum. Tayland vizesi ile ilgili yazımda daha detaylı belirteceğim ama burada kısaca değinmek istiyorum. Türk Vatandaşları vize almadan Tayland’ta 1 ay süreyle kalma iznine sahiptir. Bir ayın sonunda eğer bir ay daha kalmak istiyorsanız Tayland’ta yapacağınız oda kiralama kontratı ve pasaportunuz ile Göçmen Polisi’ne (Immigration Bureau) gittiğinizde size bir aylık daha turist vizesi veriyorlar. Bu iki ay bittiğinde mutlaka Tayland dışına çıkmanız gerekiyor. Çıkıp tekrar Tayland’a döndüğünüzde Göçmen Polisi size bir ay daha kalma süresi veriyor.

Öncelikle Dışişleri Bakanlığı’nın sitesinden 30 gün süreli Kamboçya turistik vizesinin 30 USD olduğunu ve sınır kapılarında vize verildiğini okudum. Aynı zamanda isterseniz bu turistik vizeyi Türkiye’deki Kamboçya Fahri Konsolosluğu’ndan da alabilirsiniz. Türkiye’den direkt Kamboçya‘ya uçuş bulunmuyor ama Tayland veya Vietnam’a uçup oradan Kamboçya’ya ister karayolu isterseniz havayolu ile geçebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse Türk Hava Yolları İstanbul’dan Bangkok’a direkt uçuyor. Bangkok‘a uçakla geldikten sonra Bangkok’tan minibüsle veya otobüsle Kamboçya’ya gitme şansınız var. Uçakla gitmek isterseniz de Bangkok’tan Kamboçya’nın başkenti Phnom Penh ve Siem Reap şehirlerine uçak seferleri bulunuyor.

 

Phnom Penh Kraliyet Sarayı

 

Ben Tayland’ta yaşadığım için Tayland’tan Kamboçya’ya karayolu ile gitmeye karar verdim. Tayland ve Kamboçya arasında iki sınır kapısı bulunuyor. Kuzeydeki Aranyaprathet ve güneydeki Hadlek sınır kapıları. Ben bu geziye çıkmadan önce güneydeki Hadlek’ten Kamboçya’ya girmeye ve kuzeydeki Aranyaprathet sınır kapısından Kamboçya’dan çıkmayı planladım. Siz isterseniz tam tersini yapabilir veya direkt uçakla da gelebilirsiniz. Pattaya’dan önceden anlaştığım acenta minibüsüne sabah 8:00 gibi bindim. Minibüs ücreti tek kişi için 800 baht idi. Benden başka başka yabancılar da vardı. Pattaya – Hadlek arası beklediğimden uzun yaklaşık 7 saat sürdü. Minibüste herhangi bir ikram yoktu. Eğer siz Pattaya’dan Aranyaprathet’e gitmek isterseniz mesafe kısa olduğu için Güney Pattaya’da kişi başı yaklaşık 150 Bahta giden minibüsler bulunuyor. Vize için daha önceden 30 USD hazırlamıştım.

Uzun bir yolculuktan sonra Hadlek sınır kapısınına geldim. Minibüsten indikten sonra 10 dakikalık bir yürüyüşten sonra Tayland Göçmen Bürosu polislerinin bulunduğu binaya geldim. Sorunsuz şekilde o kısımdan çıktım. Tayland’a daha önce gelmiş olanlar bilir ama bilmeyenler için kısaca bahsedeyim. Tayland’a gelen ve Tayland’ta bulunan tüm yabancılar küçük beyaz bir geliş kartı doldurmak zorundalardır. TM6 kod numaralı bu kart, yabancıların pasaportlarına zımbalanır ve yabancılar Tayland sınırlarını terkettikleri anda bu kart, pasaport polisleri tarafından geri alınır. Pasaport polisi benden de bu geliş kartını aldı ve pasaportuma damgayı vurdu. 2-3 dakika yürüdükten sonra sınır kapısının Kamboçya tarafına geldim. Daha önce internette Kamboçya tarafında rüşvet istendiğini okumuştum ama bunun bu derece açık ve adeta zorunlu biçimde yapıldığına ilk kez şahit oldum.

 

Phnom Penh

 

Benden başka yaklaşık 10-15 yabancı daha vardı. Ben de diğer yabancılar gibi sıraya girecekken elinde aynı Tayland’takine benzer şekilde geliş kartı olan genç bir kişi bana vize vereceğini söyledi. Kendisini takip etmemi istedi ve beraber pasaport polislerinin hemen yanı başındaki bir odaya girdik. Masada 3 tane Kamboçyalı ve ben vardık. Benden vize için 1300 Thai Bahtı istediler. Ben cebimden çıkardığım 30 USD’yi verdim ama üstüne 400 baht daha istediler. İnternette vizenin 30 USD olduğunu söyledim ama masadakiler sertçe vizenin 1300 THB olduğunu tekrar söylediler. 1300 Thai Baht da yaklaşık 40 USD yapıyordu. Ben de Kamboçya’ya girmemde sorun olmasın diye mecburen 30 USD’nin üstüne 400 baht daha verdim.

Daha sonra pasaportuma Kamboçya vizesini yapıştırdılar ve bana pasaportu geri verdiler. Ben daha sonra diğer yabancıların olduğu kuyruğa geçtim. Bu kuyrukta daha çok Asyalılar vardı. Benim anladığım kadarı ile tüm Avrupalılara ve Batılı yabancılara bu şekilde yaparak zorla rüşvet alıyorlar. Kuyruk bana geldi. Kamboçya Pasaport Polisi sanki rüşvet hiç yokmuş gibi diğer adamların yapıştırdığı vizeye ilave birkaç not yazdı. Mühür vurdular ve pasaportumu bana geri verdiler. İşlem tamamlandı ama ben normal ödemem gereken ücretin üstüne yaklaşık 10 USD de rüşvet vermek zorunda kaldım. 30 gün süreli Kamboçya vizesini de böylece almış oldum.

 

Phnom Penh Kral Baba Norodom Sihanouk Anıtı

 

Tabi bu sadece Hadlek Sınır Kapısı’nda karayolu ile yapılan girişlerde geçerli bir uygulama. Diğer sınır kapısı olan Aranyaprathet Sınır Kapısı’nda da buna benzer şekilde rüşvet uygulaması daha var. Tayland’tan Kamboçya’ya Aranyaprathet sınır kapısını kullanarak girmek isterseniz sınırda 30 USD normal vize ücreti ve ilave 100 baht rüşvet uygulaması var. Bunu alan da Kamboçya Pasaport Polisi. Tüm bu rüşvet çemberinden Kamboçya devletinin bilgisi var, bilgisi olmaması imkansız ama kimse de sesini çıkartmıyor.

İşte karayolu ile 30 gün süreli Kamboçya Vizesi Nasıl Alınır sorunuza başımdan geçen macerayı anlatarak cevap vermek istedim. Kamboçya hakkında izlenimlerime daha sonraki yazılarımda devam edeceğim.

Kamboçya‘nın başkenti Phnom Penh‘de çektiğim videoyu meraklılar için siteye ekledim.

Kamboçya vizesi ve Kamboçya gezisi konusunda bize Focus Asia Trade sitesinin sahibi Türk arkadaş yardımcı oldu. Tayland ve Kamboçya ile ilgili konularda kendisine WhatsApp veya e-posta yolu ile ulaşabilirsiniz. Site adresi www.focusasiatrade.com 

 

 

Kamboçya Vizesi Nasıl Alınır

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu