Buy Best Rolex Replica Watches Watches accept paypal
Neden Kadeh Tokuşturulur ? Neden Şerefe Yapılır ? - Ankara Şehir Portalı
Kısa Bilgi

Neden Kadeh Tokuşturulur ? Neden Şerefe Yapılır ?

Euro ile Kira

Kadeh tokuşturmanın mantıklı olarak günümüze ulaşmış açıklamalara göre iki farklı nedeni vardır. Bunların arasından sadece bir tanesi doğrudur.

Kadeh Neden Tokuşturulur ?

  1. İçki servis edildiği andan içildiği ana kadar 4 farklı duyu organına hitap eder. Göz görür, Burun kokusunu alır, el dokunur, Dil tadını alır, Kulakta duysun ve 5. duyu organına hitap etsin diye kadeh tokuşturulur.

2. Üstteki açıklama mantıklı gibi gözükse de Neden Kadeh Tokuşturulur sorusunun doğru cevabı bu açıklamadır.

Eskiden insanların birbirini öldürmesinin en kolay yolu zehirleyerek öldürmekti. Bir yere gittiğinizde düşmanınızın içkinize zehir katarak sizi öldürmesi oldukça sık rastlanan bir durumdu. Bu yüzden size içki ikram eden kişi kendi içki bardağını ikram ettiği içkinin altına getirerek sizin güveninizi ölçermiş.

Eğer siz o kişiye güvenmiyor ve sizi zehirleyeceğini düşünüyorsanız kendi içkiniz den bir miktar onun bardağına dökermiş siniz. Eğer siz ev sahibine güveniyorsanız kadeh tokuşturarak güven ve dostluğunuzu gösterirmiş siniz.

Kadeh Tokuşturma Anlamı

Kadeh tokuşturmak anlam olarak güvenin ve sadakatin simgesidir. Birbirine kadeh tokuşturan kişiler birbirlerine güvendiklerini göstermiş olurlar.

Kadeh Tokuşturma Kuralları

Kadeh tokuşturma kuralları yukarıda anlattığımız hikaye ile ortaya çıkmıştır. Ev sahibi yada içkiyi ikram eden kişinin kadeh tokuştururken bardağını misafir bardağının çok az altından tutarak kadeh tokuşturması gerekir. Misafir kişide bardakları eşit seviyeye çekerek kadeh tokuşturur. Bu karşılıklı güven ve saygının göstergesidir.

Kadeh Tokuştururken Neden Şerefe Denir ? Neden Şerefe Yapılır ?

Padişah 4. Murad zamanında bırakın alkolü insanlar tütün içtiği için bile idam edilmekteydiler. Beraber içki içen akşamcılar, alkol aldıktan sonra nara attığı yada sarhoş olduğu belli olduğu için idam edilen arkadaşlarını görmekten bezmişlerdi. Bu yüzden içki masasına oturdukları zaman ellerini masaya koyarak “şerefim üzerine yemin ederimki bu masadan oturduğum gibi kalkacağım” diye yemin edip kadehleri tokuştururkende şerefe demeye başlamışlar. Böylece bugün hala kullandığımız Şerefe sözcüğü içki masalarının vazgeçilmezi haline gelmiş

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu