Buy Best Rolex Replica Watches Watches accept paypal
Pasaport Nasıl Alınır, Gerekli Belgeler Nelerdir ? - Ankara Şehir Portalı
Kısa Bilgi

Pasaport Nasıl Alınır, Gerekli Belgeler Nelerdir ?

Umuma Mahsus Pasaport Nasıl Çıkartılır, Ne Kadar Masraf Çıkar ? Hepsi Bu Yazımızda

Euro ile Kira

Yurt dışı seyahatlerimizde Kimlikle giriş yapılabilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Ukrayna ve Gürcistan dışında tüm ülkeler için pasaport kullanmamız gerekir. Daha önce pasaport almadı iseniz bu yazımızda sizlere detaylı biçimde nasıl pasaport alınır anlatacağız.

Türkiye’de Kullanılan Pasaport Türleri
  • Bordo Pasaport (Umuma Mahsus Pasaport)
  • Yeşil Pasaport (Hususi Pasaport)
  • Gri Pasaport (Hizmet Pasaportu)
  • Siyah Pasaport (Diplomatik Pasaport)
  • Kırmızı Pasaport (Geçici Pasaport)

Hangi pasaport benim için diye soruyorsanız, devlet memuru olarak yeşil pasaport hakkına sahip değilseniz ve hizmet amacı ile devlet tarafından yurt dışına gönderilmiyorsanız almanız gereken pasaport türü bordo yani umuma mahsus pasaport olacaktır. Bizde sizlere umuma mahsus bordo pasaport almak için yapmanız gerekenleri aktaracağız.

Pasaport almak için ilk yapmanız gereken işlem online olarak randevu oluşturarak, randevu zamanına kadar gerekli belgeleri tamamlamak olacaktır.

Pasaport Başvuru Randevusu Nasıl Alınır ?

Pasaport başvuru randevusu almanın en kolay ve hızlı yolu online olarak https://randevu.nvi.gov.tr/ adresinden randevu oluşturmak olacaktır. Bu adrese giriş yaptığınız zaman karşınıza çıkan ekranda Pasaport şıkkını seçerek randevu oluşturabilirsiniz. Aşağıdaki linki tıklayarak randevu oluşturma sayfasını açabilirsiniz. Bizim tavsiyemiz yazımızı tamamen okuduktan sonra geçiş yaparak işlemleri başlatmanız olacaktır.

Online Pasaport Randevu Başvurusu

Bu sayfada pasaport randevu al seçeneği ile devam ettiğinizde karşınıza doldurmanız gereken bazı formlar çıkacaktır.

İlk gelen form üzerindeki bölümleri doldurarak devam et tuşuna basmanız durumunda aşağıda yer alan il ve ilçe seçimi yapacağınız ekran gelecektir. İl seçimi yaptıktan sonra yanda açılan ilçelerin kenarında en yakın hangi tarih için randevu alabileceğiniz yazmaktadır.

Bu seçimleri tamamladıktan sonra devam et butonuna bastığınızda karşımıza kişi seçim ekranı gelecektir. Bu ekranda aynı hanede kayıtlı olduğunu anne, baba veya kardeş gibi 1. derece yakınlarınızında olduğu bir liste gelecektir. Bu liste üzerinden pasaport işlemi yapacağınız kişileri yada sadece siz pasaport alacaksanız sadece kendinizi seçerek devam et butonuna basınız.

 

Artık işlemlerimizi tamamlamak üzereyiz. Karşınıza çıkacak olan aşağıdaki ekranda randevu saatimizi seçerek devam et butonuna basarak son aşamaya geçebiliriz.

Buraya kadar olan tüm işlemleri tamamladı isek artık yapmamız gereken son bir işlem kaldı. Artık tek yapmamız gereken yaptığımız işlemleri doğrulayarak randevumuzu onaylamak.

Bu son ekranda işlemlere başlarken verdiğimiz e-mail adresine veya cep telefonu numaramız ekranda görünerek bunlar arasından hangisini tercih edersek ona bir doğrulama kodu gönderilecektir. Doğrulama kodunun girilerek işlemin onaylanması ile birlikte Pasaport randevusu alma işlemi tamamlanmış olacaktır. Artık tek yapmamız gereken randevu günü ve saatinde gerekli evraklar ile birlikte randevu oluşturduğumuz adreste olmak.

Pasaport Başvurusu İçin Gerekli Belgeler ve Ücretleri Nelerdir ?

Pasaport randevumuzu oluşturduk. Şimdi yapmamız gereken pasaport için gerekli olan belgeleri hazırlamak ve pasaport için gerekli olan ücretleri ödeyerek randevu günü ve saatinde 15 dakika önce gerekli nüfus müdürlüğünde olmak.

Bordo Pasaport (Umuma mahsus pasaport) Başvurusu İçin Gerekli Belgeler:

Umuma mahsus pasaportlar bordo pasaport olarak tanımlanmaktadır. T.C.Vatandaşlar ile K.K.T.C. vatandaşlarının alacağı pasaport türüdür. Genel olarak herkesin alabileceği pasaport türü budur.

  • Kimlik Belgesi : Nüfus Cüzdanı, T.C. Kimlik Kartı veya Geçici Kimlik Belgesi
  • Pasaport Harç Makbuzu ve pasaport cüzdan bedeli makbuzu (Aşağıda bununla ilgili detaylı bilgiyi bulabilirsiniz)
  • 2 adet biyometrik fotoğraf (Fotoğrafçıya pasaport için kullanacağınızı söylerseniz o biyometrik olarak çekecektir.)
  • Harçsız pasaport alacaklar için Öğrenci belgesi (Harçsız pasaport talep edenler için)
  • Ergen olmayan kişiler için yada kısıtlı kişiler için muvafakat belgesi, (18 yaşından küçük yada yasal olarak kısıtlı olan kişiler)
  • Daha önceden pasaportu olanların eski pasaportu

Yeniden değerlemenin yüzde 24 olarak uygulanmasıyla birlikte yeni yılda pasaport ücretleri de artırıldı. 2019 için geçerli en düşük 6 aylık olan pasaport için 137,450 TL harç, 108 TL defter ücreti yani toplam 245,40 TL ödenecek. En pahalı olan 4 yıl ve üzeri pasaport için de 764 TL ücret belirlendi.

2019 Pasaport Harç Ücretleri

Pasaport harçları süreye bağlı olarak ücretlendirilmiştir. En az 6 aylık olmak üzere 4 yıl ve üzeri olmak üzere farklı ücret tarifeleri vardır.

  • 6 Ay Süre İçin   : Harç Bedeli 170,00 TL  +   Defter Ücreti  133,50 TL   = TOPLAM  303,50 TL
  • 1 Yıl Süre İçin   : Harç Bedeli 248,40 TL  +   Defter Ücreti  133,50 TL  = TOPLAM  381,90 TL
  • 2 Yıl Süre İçin   : Harç Bedeli 405,50 TL  +   Defter Ücreti 133,50 TL   = TOPLAM  539 TL
  • 3 Yıl Süre İçin   : Harç Bedeli 575,90 TL  +   Defter Ücreti  133,50 TL  = TOPLAM  709,40 TL
  • 4+ Yıl Süre İçin : Harç Bedeli  811,60 TL +   Defter Ücreti  133,50 TL  = TOPLAM 945,10 TL

Kaç Yıllık Pasaport Almalıyım ?

Bizim size uyarımız kesinlikle 6 aylık pasaport almamanız yönünde olacaktır. Pek çok ülke ziyarete gelenlerden en az 6 ay geçerliliği olan pasaport talep etmektedir. Bu yüzden sorun yaşamamak için en az 1 yıllık pasaport almanızı tavsiye ederiz. Eğer bütçeniz için uygun ise ve seyahat etmeyi seviyorsanız pasaportunuzu 10 yıllık tercih etmeniz sizin için daha iyi olacaktır. Her yıl harç bedeli ve defter ücretinin zamlandığını da düşünürsek 10 yıllık pasaport sizin için en uygun çözüm olabilir.

 

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu