Vajinismus nedir?

Vajinismus, cinsel birleşme esnasında, kadının vajina çeperlerinin çok fazla kasılmasına bağlı olarak yaşanan olumsuz durumdur. Bu kasılmalar sadece genital bölgede gerçekleşmez, vücudun geneline yayılır. Kadın, bu kasılmalara bağlı olarak, cinsel birleşme esnasında çok şiddetli acılar çeker. Kasılmalar şiddetlendiğinde, nefes almakta güçlük çekmesi gibi durumlarda söz konusu olur. Durum böyle olunca cinsel yaşamın olumsuz etkilenmesi, cinslikten soğuma gibi durumlarla karşılaşılır.
Vajinismus; toplumdaki her 10 kadından 1’inde görülen ve bu özeliği sebebiyle yayın olduğunu söyleyebileceğimiz, psikolojik ve fiziksel kökenli bir durumdur. Daha öncesinde cinsel deneyimi olsun ya da olmasın er kadın bu durumla karşılaşabilir.
Vajinismus hastalığının kendi içerisinde türleri bulunur. Bunlar; primer vajinismus ve sekonder vajinismus’tur.
Vajinusmusun sebepleri nelerdir?
Vajinusmus denilen rahatsızlık, kadının istekli olup olmamasıyla ilgili bir durum değildir. Kadın cinsel anlamda istekli olsa bile, bu sorunla karşılaşabilir. Temelde psikolojik kökenli bir etkinin fiziksel bir tepkiye dönüşmesi olarak ifade edilebilecek vajinusmus, genellikle cinsel mesajların bilinçaltına yanlış yönlendirilmesi, düzensiz ve sağlıklı olmayan cinsel aktiviteden kaynaklanır. Partnerin yaklaşımı da bu durumun ortaya çıkmasında etkili olan bir faktördür.
Kadının hamile kalma korkusu, şayet ilk cinsel birleşme yaşanacaksa acı çekeceğine dair olan kanı, aşırı stres, aşırı heyecan, cinsel birleşmeye dair bilgi sahibi olmama gibi birçok farklı parametre sebebiyle vajinusmus hastalığı görülebilir.
Belirtileri
Partnerinizle cinsel birleşme konusunda isteksizlik yaşamazsınız ancak ilişkiye giremezsiniz. Bunun yanı sıra ön sevişme esnasında gayet istekli olup konu cinsel birleşmeye gelince, birlikteliği gerçekleştiremezsiniz.
Tanı ve tedavi
Vajinusmus tanısının koyulabilmesi için, jinekoloğunuz tarafından detaylı tetkik ve muayene şarttır. Çünkü vajinusmus başlı başına kişilerden kaynaklanmayabilir. Eğer vajinal bir rahatsızlık sebebiyle böyle bir durum yaşanıyorsa bu durum mutlaka tespit edilmeli ve gerekli önlem alınmalıdır.
Kızlık zarının alınması tekniği
Vajinusmus ile baş etmeye çalışan kadınlara genellikle kızlık zarının cerrahi bir müdahale ile alınmasının çözüm olabileceği söylenir. Ancak bu durum ağrıların artmasına neden de olabilmektedir.
Psikoterapi
Bu teknikte uzmanlarca, taraflar telkin edilerek cinsel birleşmeye hazırlanır. Yani bir anlamda psikolojik bir danışman yardımıyla hastalık egale edilmeye çalışılır.
Vajinusmusu Engellemek İçin Yapılabilecek Egzersizler
Günümüz dünyası istediğimiz bilgiye, istediğimiz an ulaşabilmenin konforunu sunmaktadır. Durum böyle olunca internetten araştırma yaparak birkaç taktikle vajinismusun etkileri azaltabilir.
Vajinusmus le baş ederken, fiziksel egzersizler oldukça işse yaramaktadır. Pevitiik kaslarınızın güçlenmesi için kegel egzersizlerini uygulayabilirsiniz. Egzersizin detayına dair internette mevcuttur.
Solunum egzersizleri yaparak gevşeyip rahatlama sağlayabilirsiniz.
Vajinal bölgeye uygulanacak botks uygulaması ile, söz konusu kaşların süreli olarak işlevini yitirmesi sağlanabilir. Buna bağı olarak işlevini yitiren vpelvitik kas grubu, kasılamayacak bu da vajinismus hastalığının yaşanmasını önleyecektir. El ile baş edebilirsiniz. Bu kendi kendinizi rahatlatma yönteminiz olacak. Bu konuda İzmir’de yer alan ege jinekoloji oldukça başarılı sonuçlar ortaya koymaktadır. Özellikle izmir vajinusmus tedavisi seçenekleri arasında başarı oranları ile ilk sırada yer almaktadır.
EGE Jinekoloji
Aliçetinkaya Bulvarı No:17 Yeni Efes Apt Kat:1 Alsancak-Konak/İzmir
TELEFON
0530 388 38 63
0232 463 23 63
0232 422 48 00