Emre GÜRHANYazarlar

Zannetmek Hastalığı

Eminim çok hastalık duymuşsunuzdur.

Bende annemden, babamdan, başlayarak yaş ilerledikçe de kendi doktorumdan yeni yeni hastalıklar öğrenmeye devam ediyorum. Bugün sizlere anlatmak istediğim hastalık ise tedavisi olmayan ve son derece tehlikeli bir hastalık. Tek tesellimiz bu hastalığın bulaşıcı olmaması. En kötüsü ise hastalığın her 100 kişiden 80 inde görülmesi.

Bu nasıl bir hastalık derseniz eğer size anlatayım. Ben tarif ettikten sonra sizde etrafınızda bu hastalığa yakalanmış kişileri hemen diğerlerinden ayırt etmeye başlayacaksınız. Belkide kendinizin de bu hastalığın pençesinde olduğunuzu anlayacaksınız.

Şimdi gelelim bu hastalığın belirtilerine. Sizlere sırası ile en önemli belirtilerini sayacağım.

Bildiğini zannetmek: Bu hastalığın en çok gözlemlenen belirtilerinden biridir. Bir sorunun cevabını, ülkenin sorunlarını, komşunuzun derdini hatta bazı hastalıkların tedavisini bildiğini zanneder hastalar. Bu zannetmek duygusu ile yanlış olan doğruları diğer insanlara sunarak daha çok kişinin zarar görmesini veya bu hastalığın pençesine düşmesini sağlarlar. Yol tarifinden tutun, bir hastalığa iyi gelecek ilaca kadar pek çok durumda hastalığın bu hali ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Anladığını zannetmek: Karşısındakini anladığını zannetmek hastalığın en tehlikeli durumlarından birisidir. Anladığını zanneden kişi, yanlış anladığını bilmeden ortaya koyacağı eylemler ile çok ciddi sorunlar ortaya çıkarabilir. Yanlış anlamanın bir üst seviye tehlikeli olan halidir, anladığını zannetmek. Çünkü yanlış anlayana çare bulursunuz ama anladığının doğru olduğuna inanan birisine çare bulmak hiçte kolay değildir. Okuldan tutun, aile içi ilişkilere kadar pek çok durumda hastalığın bu hali gözlemlenebilir.

Doğru yaptığını zannetmek: Hastalığın en ileri seviye olan ve ağrı veren durumudur. Hastaya değilde karşısında ki kişilere sıkıntı verdiği için, hasta durumun farkına bile varamaz. Doğru yönlendirdiğini düşünerek çoğu kez insanları sıkıntılı durumlara sokabilirler. En kötüsü de doğru yaptığını zannedenler, yanlış yaptıklarının farkında bile değildirler. Yanlışlarını yada hatalarını onlara göstermek ve kabul ettirmek neredeyse imkansızdır. Çocuk yetiştirmekten tutun, iş yerinde kurduğu insan ilişkilerine kadar pek çok yerde hastalığın bu hali gözlemlenebilir.

Sizinde anlayacağınız üzere zannetmek hastalığı çok geniş belirtileri olan ve çok fazla açıdan insana zarar veren bir hastalıktır.

Zannetmek Hastalığının Tedavisi: Hastalığın tedavisi son derece kolaydır. Tedavinin en zor bölümü ise hastanın tedaviye ihtiyacı olduğunu kabul etme sürecidir. Hasta, hasta olmadığını zannettiği için bir süre tedavi görmeye karşı direnecektir.

Hastalığını kabul etmiş ve tedavi olmaya karar vermiş bir hastanın yapması gerekenler ise şöyledir. Yapacağı hareket ve eylemleri bir kaç kere düşünmek, Bir eylemi yada düşünceyi savunmadan önce karşı görüş ve düşünceleri de incelemek hastalığın tedavisinde en önemli başlangıç olacaktır.

Eğer imkanı var ise bildiğini zannettiği konular üzerine kitaplar okumak ve diğer insanların düşüncelerine saygı duyarak dinlemeye çalışmak hastalığın gerilemesine yol açar. Bazı durumlarda doğrunun birden fazla olabileceğini bilmek hastalar için önemli bir adım olacaktır.

Düşünmek ve sorgulamak hastalık üzerinde geriletici etki yapmaktadır. Özellikle, belki diyebilen insanlarda hastalığın hızla gerilediği gözlemlenmiştir. Karşıt görüşlere ve bilimsel temellere saygı gösterebilen beyinlerde hastalığın bir kaç günde geçtiği kanıtlanmıştır.

Umarım bu yazımızı okuyanlar arasında zannetmek hastalığına yakalanmış olanlar yoktur. Eğer var ise de en kısa sürede bu hastalıktan kurtulmanız dileği ile…

 

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu